Kişisel Gelişim, Kişisel Yayın, Kitap Bastırmak, Kitap Yazmak, Self-Publishing
Yazar Danışmanlığı Hizmeti Nedir?
Yazarlar eserlerini yayımlatmaya karar verdikten sonra beraberinde gelecek sürece genellikle hâkim olmazlar ve olmaları da gerekmez. Yazmak yeteneğiyle donanımlı birinin; bu süreçlerde hangi aşamaları ne şekilde yaşayacağını çoğunlukla seçtiği yayınevi belirler. Yazarın kitabını kendi imkânlarıyla yayımlama isteği pek çok hukuki ve teknik prosedürü de beraberinde getirir. Yazardan Direkt Yayınevi yazara sadece iyi bir editöriyel destek ve kapak tasarımı sunarak, “Kendi kanatlarınla uç!” demiyor, aksine yazara pek çok destek sağlıyor. Bunlardan en önemlisi de Yazar Danışmanı…
Peki, yazar danışmanlığı nedir ve yazar danışmanı kimdir?
Yazar danışmanı, yazarla/yazanla/yazmak isteyenle iletişime geçen ilk kişidir. Yazar, yayıneviyle iletişime geçtiğinde yazar danışmanı öncelikle yazara yayınevi hakkında kapsamlı bilgi verir. Yazarın istek ve ihtiyaçlarını dinler, yayınevinin kapasitesi dâhilinde çözümler ve öneriler sunar. Yayınevinin çalışma şekli hakkında yazarı bilgilendirir. Anlaşma sağlanıp birlikte çalışılmaya başlandığı takdirde de yazarla birebir iletişimde olmaya, süreç hakkında bilgi vermeye devam eder. Yazarın endişelerini giderir, merak ettiklerini cevaplar. Yazarla yayınevi arasındaki köprüdür.
Bu durumu hiç bilmeyenler için şöyle bir benzetme yapılabilir; önemli bir iş için yurt dışına gittiniz ve size bir tercüman tahsis edildi; bu tercüman, aynı dili konuştuğunuz, en çok vakit geçirdiğiniz, her söylediğinizi anlayan, her tecrübeyi sizinle paylaşan tek kişidir. İşte yazar danışmanı da yayınevine gelen yazar için aynı şeydir.
Yazardan Direkt Yayınevi’nin, pek çok kişisel yayınevinden farklı olarak baştan sona destek sağladığını belirtiyorsunuz. Bu desteklerin içinde neler yer alıyor?
Yazar her türlü sorusu/ihtiyacı için danışmanıyla iletişime geçip süreç hakkında hızlı ve şeffaf cevaplar alıyor. Yeri geldiğinde danışmanla karşılıklı kahve içerek hedeflerini anlatıyor ve birlikte bir yol haritası çiziyorlar. Yazar danışmanının görevi, yazarla iletişimde olmak, istek/hedef/düşüncelerini anlamak, yazarı yönlendirmek, rahat ettirmek ve yayıneviyle yazar arasındaki iletişimin açık, net ve hızlı ilerlemesini sağlamak. Yeri geliyor yazara yazı atölyeleri öneriyor, yeri geliyor kapak hakkında öneride bulunuyor, yeri geliyor ikinci kitabı ile ilgili planlama yapılmasına yardımcı oluyor… Yazarlar, dürüst ve şeffaf ilkelerle yazara yol gösteren yazar danışmanına bir telefonla kolaylıkla erişebiliyorlar.
Yazar danışmanı, nedir? Yazarla nasıl bir bağ kurar?
Kitabı üzerinde çalışılan yazar tek tek editöre, matbaaya, grafikere ulaşıp tüm süreci kontrol ve takip edemez. Yazar danışmanı yazarın bu takibi yapabilmesini sağlar. Danışmanla yazar arasında zamanla bir arkadaşlık gelişir, danışman çoğunlukla yazarla görüşmek için müsaittir; uzun telefon konuşmalarına, tekrar tekrar aynı açıklamaları yapmaya isteği ve sabrı vardır. Her yazarın kitabıyla ilgili heyecanını anlar, zaman zaman kendisi de aynı oranda heyecanlanır. Yazarın sorularına doğru cevapları bulan hatta yazara bir yol haritası çizen yazar danışmanı eserin baskı öncesi ve sonrası tüm süreçlerinde yanında olur.
Yazar Danışmanlığının kapsam ve sınırlarını nelerdir?
Bu konuyla ilgili tüm sınırlar gerek yayınevinin gerekse yazar danışmanlığı hizmetinin işleyiş ilkelerine göre belirlense de durum tamamen esere ve yazarın gereksinimlerine göre şekillenir.
Sözgelimi, yazar hangi hizmetlerimizden faydalanmak istiyorsa ona göre hizmet ve fiyat paketleri hazırlanır. Sabit bir fiyat sistemimiz olmadığından, danışman bu konuda bilgi veremiyor. Zaten danışmanın görev tanımına maddi konular dâhil olursa yazarla kurulan ilişki farklı yerlere taşınabilir düşüncesindeyiz.
Danışman yayıneviyle yazar arasındaki köprü demiştik… Yazarı dinler, anlar, yeri gelir şakalaşır, karşılıklı kahve içer ve aslında yazarı en iyi tanıyan, neye ihtiyacı olduğunu bilen kişidir. Yayınevi bir kurumdur, danışman ise bir kişidir; yazarın kendini rahat hissettiği, fikir alabileceği biridir. Elbette mesai saatleri ve bir özel hayatı vardır, buna rağmen mümkün olduğunca ulaşılır olmaya özen gösterir. Kurulan ilişkilerin saygı/sevgi çerçevesinde olması çok önemlidir.
“Ben açıkçası yazar danışmanın bir sınırı olduğunu düşünmüyorum,” diyen Yazardan Direkt Yayınevi Yazar Danışmanı Bihter Şahin, Yazardan Direkt Yayınevi’nde klasik ve şablon sınırların olmadığını vurguluyor. “Tabii ki kendime koyduğum sınırlarım var, örneğin maddi konulara asla karışmıyorum bu konunun yazar ve danışman arasındaki iletişimden bağımsız, başka departmanlarca görüşülmesi gereken bir aşama olduğunu düşünüyorum. Birçok yazar fiyat bilgisini benden almak istese de doğru yönlendirmelerle bu konulara girmemeyi tercih ediyorum.”
Yorum yap
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.