e-book, e-kitap
Okuyucu Açısından e-Kitap
Nedir bu e-kitap dedikleri?
Yazar, kendine ait, yalnızca sözcükleriyle kendi benliği arasındaki bir köşede yazsa da eninde sonunda birilerine ulaşmak ister. Sanat her ne kadar öznel bir çalışma gibi görünse de mutlaka bir alımlayıcı arar kendine. Bunun özellikle kitap yazıp, okuyucuyla buluşma arzusu duyan yazarlar için ne denli önemli olduğu şüphe götürmez. Ne kadar çok okunur, iyi ya da kötü ne kadar tepki alırsa, bir sonraki üretimi bundan beslenir. İşte bu nedenle, bir zamanların en çok tartışılan e-kitap konusu, günümüzde daha ılımlı bakılan, eksilerini giderek avantaja dönüştüren bir hal almıştır.
Başlarda kitap biriktirmek, ona sahip olmak, kütüphane oluşturmak yani arşivcilik bir anlamda daha özel bir yere sahip gibi görünse de pek çok açıdan daha kolay ve pratik olması nedeniyle, e-kitap konusu tartışmalı olmaktan çıktı. Daha çok kanıksanmaya, tercih edilmeye başladı. Bunun en büyük nedeni, “her yerde ve zamanda” erişilebilir olması elbette.
Yazar açısından, basım, dağıtım ve okuyucuya ulaşma gibi prosedürleri ortadan kaldırması nedeniyle önemli bir araç halini almış olmasının yanı sıra, okuyucunun seçenekleri arasındaki avantajlı durumu nedeniyle başka bir açıdan da önem kazandı.
Zira, modern yaşamın hızı ve yoğunluğu içerisinde okumanın bir ritüel olarak yorumlanmasına bir son verip, her yerde erişilebilirliğiyle basılı kitaptan daha çok tercih edilir oldu. Aynı anda birden fazla kitabı yanında taşıyabilen okuyucu için, taşıma külfeti olmaktan öteye geçip, seçenekler arasında başka bir rahatlık sunması da sürekli öne sürülen gerekçelerden biri. Uzun yolculuklara yanında onlarca kitabı taşımadan, salt e-kitapla gidebilenler için de artık “bahane” kalmadığı gibi bu durum, özellikle genç nüfusun okuma sevgisine de gizliden katkıda bulunuyor. Elbette bir kitabevinden ya da sahaftan kitap seçip onu özenle kütüphanesine yerleştiren bibliomanların kabul etmeye yanaşmayacağı bir yenilik bu. Ya da kitap kokusunun, onun kendine has ritüellerinin yerini de alabilecek bir şey değil.
Ama yaşamın döngüsü içerisindeki gereksinimleri, pratik bir şekilde karşıladığı ve bu sayede daha fazla okuyucuya ulaştığı gerçeğini de yadsıyamayız.
Kitap ister basılı olsun, ister e-kitap formatında, öncelikle kendine bir okuyucu alanı yaratmak içindir. Bu nedenle hangi yoldan ona ulaştığından ziyade, bu çeşitlilik içinde nerede ve nasıl durduğu tartışılmalıdır. Yoksa gerçek kitap tutkunlarının kolaylıkla yanaşmadığı dijital ortamda kitap okuma halinin de kendine göre saymakla bitmeyecek avantajları söz konusu. Blogların sağladığı özgürlüğün bireysel yayıncılık alanına da sıçramasıyla, farkında bile olamadan ömrümüzü geçireceğimiz yüzlerce farklı bağımsız yazarın eserlerine de e-kitaplar sayesinde ulaşmak, farklı bir keşif olanağı sağlıyor. E- kitabın getirilerinden en önemlisi olarak da bunu söylemek yerinde olabilir. Zira, kitap yayınlatmanın hiç kolay olmadığı düşünülecek olursa bu sayede birbirinden farklı alanlarda, yine kendi kişisel beğenilerimiz doğrultusunda yepyeni bir yazarla tanışma fırsatını sunan da e-kitaplar. Bu nedenle tepki verenlerin bile yavaş yavaş konuya karşı daha duyarlı ve olumlu yaklaştıklarını belirtmekte fayda var. Okuyucu açısından seçenekler arasında, dilediğine erişip, üstelik bunu gittiği her yere götürebilmek büyük bir şans demek. Kitap kokusunun yerini tutmadığını kabul etsek de, hızla değişen ve farkındalıkların artmasına neden olan bir çağda, yenilikleri tamamen yok saymak ya da ona karşı tepkili olmak ne kadar yerinde, bu tartışılmalıdır. Üstelik bu yenilikler içeriğinde pek çok faydayı da beraberinde getiriyorsa…
Yorum yap
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.