Copyrights, Kişisel Yayın, Self-Publishing, Telif Hakları
Klasik Yayıncılığın Kaderi Ne Olacak…Yerini Ne Alacak?
Klasik yayıncılığın geleceği hakkında tahmin yapmaya başlamadan önce, eskiden beri süregelen haliyle ‘’klasik yayıncılık’’ ve bir süredir gündemde olan ve yayılmaya başlayan ‘’modern yayıncılık’’ ayrımına ve farklara bir göz atalım.
‘’Eski’’ klasik yayıncılık konusunu daha önceki ‘’ Türk Yazarlar Yeni Çağa Atlamaya Hazır mı?’’ yazımızda irdelemiştik. Yazarın kitabını basacak bir yayınevi bulma çabalarından başlayarak, kitapçılarda kitabını aramaya kadar giden, telif haklarının ödenmesini beklemekle devam eden uzun ve çoğunlukla aynı şekilde biten uzun bir süreç… ‘’yayınevine göre kitap yeterli satmaz, yazara göre telif haklarını alamaz!’’
Diğer yandan, Amazon’un tüm dünyaya tanıttığı ve yaydığı modern yayıncılığı ‘’kişisel yayıncılık’’ olarak adlandırıyoruz. Yazarlar telif haklarını vermiyorlar, kitaplarını kendilerini satıyorlar, satışlardan yüksek gelir elde ediyorlar ve aylık olarak paralarını alıyorlar.
Eski yöntemle ilerleyen klasik yayıncılığın tüm dünyada modasının geçtiğini ve yerini ‘’kişisel yayıncılığın’’ almakta olduğunu görüyoruz.
Türkiyede de yazarlar ‘’kişisel yayıncılığa’’ daha çok ilgi göstermeye başlayacak ve bu yöntemle kitaplarını yalnız Türkiyede değil, tüm dünyada yayınlayarak, daha çok gelir ve bilinirlik elde etmeye başlayacaklar.
Kişisel Yayıncılığın gösterdiği gelişimin kanıtlarından biri;
Bowker (ABD resmi ISBN sağlayıcı şirket) açıklamalarına göre, kişisel yayıncılık hızla yükselişe devam ediyor. 2010-2015 yılları arasında, Kişisel yayınlar için alınan ISBN sayısı %375 artarken, 2014-2015 yıllarındaki artış %21 seviyesinde.
‘’Kişisel yayıncılık’’ konusunda bilgi vermek, süreci ve yararlarını anlatmak ve her konuda danışmanlık ve hizmet vermek için bekliyoruz. Bizimle iletişime geçin…
Before we try predicting the future of the Turkish publishing system, we need to make a distinction between the old traditional Turkish Publishing and the new Modern Publishing system that has been trending for some time now.
The “old” classic publishing system was also explained in one of our previous blogs (Türk Yazarlar Yeni Çağa Atlamaya Hazır mı?); basically a long process, where the author finds a publishing house, relays all his copyrights, hopes that his book will be displayed at the big bookstores, and waits to receive his royalties… and the result is pretty much the same; most publishing houses tell them that his/her book is not selling, and of course, most of the authors complain that they never receive his royalties.
Yet, what we call; modern publishing system is what is known as “self publishing”, which is what Amazon uses throughout the world. Authors keep their copyrights, directly sell their books to the public, receive bigger royalties, and get their money monthly.
We believe that the “old” traditional publishing is already outdated, and on its way to be abolished. Turkish authors should pay more attention to the “self publishing” to be more successful, to be able to publish their work throughout the world – not just in Turkey, and most importantly to receive more compensation for their work.
In fact these are the main reasons why the authors all around the world are selecting this method of publishing, and here is the proof:
According to Bowker, the US Company that issues International Standard Book Numbers (ISBN), self publishing is growing exponentially. Between 2010 and 2015, the number of ISBNs for self published books grew by 375%, where the growth is 21% between 2014 to 2015 alone.
We’ll be more than happy to talk to the authors as to explain how the “self publishing” works, and how they can receive much more benefits from it than the “old” traditional publishing: Contact Us
Blog Yoruma Kapalı