Kişisel Yayın, Self-Publishing
Kişisel Yayıncılıkta Öncelik Yazara Ait
Kitap yazmak ve o kitabı basılı hale getirmek, git gide boyut değiştiren; kolaylıklarıyla beraber pek çok zorluğu da içeren bir süreç halini aldı. Değişen ekonomik durumlar ve bunun ister istemez yayıncılık süreçlerini de etkilemesi bir yana, okuyan kitlenin de değişim göstermesi yazılmış bir eseri yayımlama aşamasında yeni çözümleri gerektiriyor. Klasik yayıncılık anlayışının, gelişen ve değişen süreçleri kendi yöntemleriyle, kısıtlı bir alanda yönetmesi, birçok “yeni” yazarın yolunu daha en başından kesiyor. Kişisel yayıncılık bu noktada devreye girerek bu alanda önü kesilen, hedeflerinden vazgeçen yazarlara umut veriyor.
Kişisel yayıncılıkta, mevcut koşulları zorlamayan ve çağa uygun önerilerle zenginleştirilen çözümler, yazarı kitap basım sürecindeki prosedürlerden kurtarıyor.
Yazarın isteğine bağlı olarak reklam, basın bültenleri, tanıtım yazıları, sosyal medya yönetimi, yazara ait bir web sitesi ve onun içeriksel çalışmaları derken aslında birçok köklü yayınevinin ilk etapta çok da cesaret edemediği riskli bir süreci, kişisel yayınevleri deneyim ve bağlantılarla çok daha hızlı ve pratik bir şekilde çözebiliyor. Burada altı çizilmesi gereken “yazarın önceliği” konusunda hassas olan kişisel yayınevlerinin bu tür çözümlerde geçmiş deneyimlerinin mutlaka değerlendirilmesi ve başarı durumlarının tahlil edilmesi…
Kaliteli bir çalışma yürüten kişisel yayınevi, doğru editörler ve doğru tasarımcılarla çalışırken bir yandan da yazarların gelecekte yapacakları yeni üretimleri için de destek sağlamış oluyor. Kapak tasarımı, editörlük, mizanpaj ve iç sayfa düzeni, tanıtım bülteni hazırlama, İngilizce çeviri, İngilizce editörlük, kitap basımı, istek üzerine basım yöntem ile satış hem yurt içi hem de eş zamanlı olarak yurt dışında kitap satış olanağı, e-kitap formatlama gibi geniş yelpazede bir hizmetle yazar, özel olduğunu fark ederken, çalışmanın hata ve gerilim payı da düşüyor. Birçok klasik ve köklü yayınevi ünlü bir yazar olmadıkça yurt dışında kitap satışı ve başka dillere çevrilmesi konusunda çekinceli duruyor. Kişisel yayıncılıkta yazarın dünyanın istediği yerine eserini ulaştırması konusundaki çözümler, büyük bir şans olarak değerlendirilebilir. Kitap bastırmanın, onu yazmaktan daha zor olduğu bir dönemde kişisel yayıncılık, kişiye özel programlarıyla durumu biraz daha ileriye taşıyor.
Yayınevlerinin önceliği, kendi kriterlerine, klasik ilkelerine ve ticari getiriye verdiği göz önüne alındığında, kişisel yayıncılık, kişiye özel bir hizmet sunuyor, yazara ve eserine hak ettiği özen ve hizmeti veriyor demek doğru olacaktır.
Yorum yap
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.