Global Book Distribution, Global Kitap Satışı, Kişisel Yayın, Kitap Bastırmak, Kitap Yayınları, Kitap Yazmak, Self-Publishing
Kişisel Yayıncılıkla 5 Yıldır “Yazardan Direkt” Okura Ulaşan Yüzlerce Kitap
Yazardan Direkt Yayınevi, Türkiye’de eserlerini okurla buluşturmak isteyen ama bu süreçte zorlu yollardan geçmek zorunda kalan yazarlar için beş yıl önce bir bahar günü kuruldu. Elbette henüz pek de tanınmayan ‘kişisel yayıncılık’ kavramıyla yola çıktığımızda başımıza gelecekleri az çok biliyorduk.
Kendi imkânlarıyla kitap bastırmak, klasik yayınevlerinden birinin yazarı olmamak anlaşılır şeyler değildi.
Oysa dünyada bugün çok sevilen ve değeri tartışılmayacak pek çok yazar kişisel yayıncılık sayesinde biliniyor. J. K Rowling, çocuğuna hikâye anlatmak üzere başlayıp bugün artık klasikleşen Harry Potter serisini ve E.L. James, Grinin Elli tonu adlı kitabını klasik yayınevlerinden değil de kişisel yayıncılıkla okura ulaştırdı. Klasik Rus edebiyatının önde gelen ve değeri tartışılamayan yazarı Tolstoy’un, ‘Savaş ve Barış’ adlı eserini yayımlatmak için binlerce ruble ödediği bilinmektedir. T. S. Eliot, D.H. Lawrence, Rudyard Kipling, James Joyce, Mark Twain de benzer yollardan geçerek, bugün sahip oldukları okur kitlesiyle tanıştılar.
Yazardan Direkt Çünkü…
Yazardan Direkt adını seçme nedenimizi anlatırsak aslında her şey daha anlaşılır olacaktır. Yazılan bir eserin son ana dek haklarına sahip olmak, klasik yayıncılıkta mümkün değil. Yazarın doğrudan, hiçbir aracı olmaksızın okura ulaşması, gereksinim duyduğu konularda yayınevinden kendisine yol arkadaşlığı beklemesidir yazardan direkt. Biz yola çıkarken Amerika’da bu konuda çoktan büyük adımlar atıldığını bilen ve Türkiye’de de bir ihtiyaç olduğunu keşfeden Gürhan Demirkan’ın birikimi ve Sedef Kutlubay Demirkan’ın öngörü ve tutkusu dışında sadece bol bol hayal kurduk. Kurduğumuz hayalin gerçekleşmesi için de çok çalıştık, giderek büyüdük. Kurulduğumuz dönemde bize inanan ve bizimle yola çıkan değerli editör Çiğdem Uğurlu’dan çok şey öğrendik, birlikte çok güzel projeler yaptık. Yazardan Direkt Yayınevi birbirinden değerli yazar ve eğitimcilerin katkılarıyla günden güne güçlenirken kuruluş ve gelişim sürecinde en büyük desteği, değerli yazar Yeşim Cimcoz ve atölyesinden gördük. Ortak projeler yürüttük, atölyede yetişmiş yazarların eserlerini okurla buluşturduk. Yazardan Direkt Yayınevi’ni kurma aşamasında, Sedef Kutlubay Demirkan’ın hem lise hem de üniversite arkadaşı olan yazar Müge İplikçi ile yaptığımız sohbetler bizim ne kadar doğru bir adım atmak üzere olduğumuzu anımsattı. Bizi yüreklendirmiş olması amacımıza doğru ilerlerken daha büyük adımlar atmamıza vesile oldu.
Amazon’da kitap yayımlama bilgi ve tecrübemizi de işin içine kattık. Türkiye ve Amazon’da yayımlanmak üzere ilk proje çalışmamızı Figen Gündüz’ün Afrika çocuk hikâyeleri Karibu Rafiki ve Jambo Rafiki kitapları ile gerçekleştirdik.
Müthiş güzel projeydi, çizimleri çevirileri, sayfa düzenlemesi, sesli kitapları ile dolu dolu yaşadık projeyi. Figen Gündüz için de Yazardan Direkt için de heyecan dolu ve Yazardan Direkt’in Türkiye’deki yayın hayatının ilk kitapları oldu. Sonrasında projeler ardı ardına gelmeye, biz Türkiye’deki yayıncılık sistemini tanımaya başladık.
Kişisel yayıncılık; yazarın kendi eserine sahip olması ve sahip çıkmasıdır. Kendi kitabını yayınlayan yazar kitabının tanıtımını da yapmalı, sosyal medya ve diğer ortamlarda kitabına sahip çıkmalıdır. Kitabını yayınlarken Yazardan Direkt yayınevi hizmetlerinden yararlanan yazarlarımızın kitapları için mutlaka bir basın bülteni yayınlıyor, sosyal medya hesaplarımızda duyurusunu yapıyoruz. Tanıtım ve satış için sosyal medya hesaplarımız, iş birliği içinde olduğumuz dergi ve kitap ekleri bülten ve reklamlarımız ile destek veriyoruz. Yani yolun bittiği yer diyerek yazarla vedalaşmak yerine onlara yeni eserlerini üretmek için gereksindikleri motivasyonu veriyoruz.
Bugün 5. yılımızı kutlarken geldiğimiz yere bakınca “İyi ki!” diyoruz. Kitabını kendi yayımlayan yazarların heyecanını paylaştıkça görüyoruz ki en doğru adımları atmışız.
Yazardan Direkt Büyürken…
2018’de yayınevinin yönetimini Çağla Miniç’e devrettik. Çağla Miniç’in yönetiminde Serda Kranda Kapucuoğlu gibi değerli bir editörün de katkılarıyla bugün beşinci yılımızı çok daha fazla kitap ve okuruna yeni kitaplarını sunmaya hazırlanan yazarlarla kutlayan kocaman bir aileyiz. 2020 yılında yeni nesil yönetim ve kalabalık bir ekiple büyüdük, 2021 yılına Türkiye ve Amazon’da olmak üzere toplam 238 kitapla girdik. Amerika’daki yayınevimiz Cosmo Publishing bu noktada, eserini dünyadaki okura ulaştırmak isteyen yazarlar için seçenekler sunuyor. Tüm dünya için zorlayıcı bir yılda biz yazmak, üretmek ve okura ulaşmak isteyen yazarlara daha çok yazacakları bir alan da oluşturmuş olduk. Çünkü artık yazılan eserler çekmecelerde değil okurun elindeydi.
Yorum yap
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.