e-book, e-kitap, Kişisel Yayın, Kitap Bastırmak, Kitap Yayınları, Self-Publishing
Kişisel Yayıncılık Süreci Nasıl İşler?
Elektronik yayıncılık, e-yayıncılık kişisel yayıncılığın tercih edilen türleri olarak biliniyor. Peki bu süreç nasıl işliyor? Bir kitap basılacak aşamaya geldikten bir süre sonra artık okurla buluşmak için hazır duruma ulaşmış da sayılıyor. Bunun bir çok yolu olabildiği gibi, günümüzde artan seçenekler ve bu fazla olasılıklar yüzünden seçim biraz zaman alabiliyor. Bilinen, klasik bir yayınevine ulaştırılan dosyanın kapıdan dönmemesi halinde bir süre elden geçmesi, yanıt beklenmesi gerekli. Bu kapıdan dönme hali bile ayları hatta neredeyse bir seneyi bulabilmekte. Bir diğer seçenek ise kişisel yayıncılık alanında hizmet veren yayınevlerine yönelmek olacaktır. Onlar arasından da en doğru olanı, görece deneyimle iş yapanı ve yazarın ne yazdığını önemseyeni bulunmalı ki, işler yolunda gitsin ve kitap okuruyla buluşmaya hazır hale gelsin.
Yayıncıları piyasa durumu yönlendirdiği için eskaza bir yayınevinden basılan iyi bir kitap ses getirmeyebilir. Yeterince reklamı ve doğru okuyucuya yönelik tanıtımı yapılmadıktan sonra muhteşem bir çöpe dönüşmek için raflarda solmak üzere yerini alır kitap.
Bazı kişisel yayınevleri talebe göre kitap bastıkları için, yani yazarın istediği kadar kitap basımı gerçekleştirdiği için boşu boşuna satmayacak kitap bolluğu yaşanmamış olur. Yani sürecin bir önemli aşaması da istek üzerine basım mantığından besleniyor. Yazarın eserini edebi anlamda benimsetebilmesi için kişisel yayıncılık alanında destek aldığı yayınevinin bağlantılarını da gözetmeli, doğru tanıtım yapabilenlere yönelmelidir. Bu durum onca emeğin göz önünde bulundurulmadan heba olmasının da önüne geçer. Kişisel yayıncılık hizmeti, çoğu zaman iyi bir editöryal yardımı da bünyesinde barındırıyorsa, yazarın gözünden kaçan ya da yazarken fark edemediği sorunsallar da çözüme kavuşmuş olur. Bu da kişisel yayıncılığın süreçlerinden en önemlisidir. Ondan sonrası doğru basım, düzgün cilt ve tasarıma girer ki bu konu hiç de küçümsenecek türden değildir. Zira büyük kitabevleri kişisel yayıncılık kökenli yazarların kitaplarını, eğer doğru temaslar sağlanmamışsa satmaya yanaşmayacaklardır. Bir takım konular kişisel yayıncılık için avantajdır. Yani romanın konusu, e-kitap olarak edinilmeye daha müsait olabilir. Doğru bir araştırma neticesinde hangi kitap türlerinin e- kitap anlamında daha başarılı olacağı öğrenilebilir.
Kitap baskıya girmeden önce yani eğer basılı olacaksa yazar tarafından bir kez daha kontrol edildikten sonra onay almalıdır.
Bu, son anda çıkabilecek sürprizlerin de önüne geçer. Eserin telifi olmasa da ISBN numarası almak gereklidir. Bu, zaten yayıncı tarafından bildirilen bir zorunluluk. Bu sayede kitapçılarda satış yapma imkanı doğar. Bu olmazsa bazı prosedürler yazarı gereksiz yere zorlayacaktır. Kapak tasarımı, baskı kalitesi gibi konularda destek veren ve paket program sunan kişisel yayınevleri olduğu gibi, yoksa mutlaka konunun uzmanının devreye sokulması önemlidir. Bu sayede eserin içeriği kadar görsel algıya uzanan hali de belirlenmiş olur. Ne olursa olsun günümüzde etiketlerin önemli olduğunu, göze hitap edildiğini unutmamakta fayda var. İyi bir kitap, kötü bir tasarımla ziyan olabilecekken, bazen sırf kapağı için kitabı satın alan insanlar olduğunu biliyoruz.
Bundan sonrası satış çalışmalarına dayanmaktadır. Orada destek veren yayınevi kadar yazarın çabası da önemlidir. Kitabın kendine dair bir web sitesinin bulunması ulaşırlığı kolay kılar. Aynı zamanda çeşitli forumlar ve bu konularla ilgili internet mecraları da tanıtım için faydalı olacaktır. Kitabın bir dağıtımcıya ulaşması her zaman mümkün olmasa da yazar kendisine kişisel yayıncılık alanında hizmet veren yayınevine yerinde ve zamanında soruları doğru sorduğunda sonuç mükemmel olabilmektedir.
Yorum yap
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.