Kişisel Gelişim
İngilizce Sözcüklere Gezinti
Yıllar geçtikçe daha çok şey öğreniyor ve öğrendikçe hem ne kadar çok şey bilmediğimi fark ediyor hem de daha çok öğrenme arzusu duyuyorum. O yüzden bana göre kitap okumak ya da daha geniş söylemiyle “öğrenmek”, yemek yemek, su içmek, uyumak gibi temel bir ihtiyaç. Kitap okumak birçok kişi için ise “boş zamanlarını değerlendirdiği” bir aktivite. Herkesin bir yerlere yetişmeye çalıştığı bir çağda boş zamanı olan var mıdır, bilemiyorum. Birçok kişiye göre eğer boş zaman varsa, ancak o zaman bu süreç kitap okunarak değerlendirebilir yoksa okumak bir lüks, bir hobi olarak kalır. Diyelim ki okumaya zaman bulundu, o zaman da ne okunmalı diye düşünülür. Kimileri bestseller dediğimiz en çok satılanları okumayı, kimileri sadece işleri ile alakalı kitapları okumayı tercih eder.
Eğer benim gibi bir yabancı dil öğretmeni iseniz ne öğretmeniz gerekiyorsa o konu hakkında fikir sahibi olacak kadar araştırma yapmak zorunda kalırsınız. O yüzden “okumak” bir dil öğretmenin sadece hobisi değil aynı zamanda işidir ve sadece sevdiği konuları okumak gibi bir lüksü de yoktur.
Bir yabancı dil öğretmeninin kazandırmayı hedeflediği belli beceriler vardır. Diyelim ki bunu da ders kitabında okuttuğu bir metin üzerinden yapıyor ve bu metnin konusu Astroloji! Öğretmen bu konu hakkındaki temel kavramları bilmeden konuya nasıl girebilir, öğrencilerin konu hakkındaki fikirlerini tartışmaya nasıl sunabilir ve öğrencilerin konu sonundaki sorularını nasıl cevaplayabilir?
Öğrenci bu konuyu yaparken her ne kadar karşısında bir İngilizce öğretmeni olduğunu bilse de, konu hakkındaki sorularına cevap verilemediği takdirde dersten kopar. Onun motivasyonunu yüksek tutmak ve ilgisini kaybetmesine müsaade etmemek için olabildiğince konu ile ilgili soruları cevaplanmalıdır. Bunu yapabilmek için de o derse hazırlıklı olmak, konu hakkında araştırma yapmış olmak ve belki bir iki kitap karıştırmış olmak gerekebilir. Öğretmenin bu zahmetli gibi görünen – bence keyifli- süreci es geçip, kitabını sınıfta öğrencilerle açması ve konuya hazırlıksız olması; “öğretmek için öğretmek” olarak tanımlanabilir ve bence bu, bir öğretmenin dersini keyifle öğrenerek bildiklerini paylaşmaktan ve farklı görüşlerle zenginleşmekten kendisini alıkoymasına yol açar. Böyle keyifsiz bir ders yapmaktansa örneğin derse “astroloji” sözcüğünün etimolojisi ile başlamak öğrencilerin ilgisini çekmeye yetecektir. Astrology sözcüğünün “yıldız” anlamına gelen astēr ile “bilim” anlamına gelen -logy’den oluştuğunu söyleyerek konuya girmek iyi bir fikir olacaktır. Akabinde öğrencilere sonu -logy ile biten bildikleri başka sözcükler sorulabilir. Konuşuyorum ama Anlayamıyorum: İngilizce Sözcüklerin Etimolojisi adlı kitabımda ayrı bir bölüm olarak yer verdiğim -logy konusundaki sözcüklerden örnekler vererek de, öğrencilerin çok kısa bir sürede birçok sözcüğün anlamını kolaylıkla öğrenmeleri ve uzun vadede hatırlamaları sağlanır.
Yazar Hakkında
Sezer Sarıöz İstanbul’da doğdu.
Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi’nin ardından, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi İngilizce Eğitimi Anabilim Dalı’ndan mezun oldu.
Marmara Üniversitesi’nde okuduğu süre boyunca çevirmenlik yaptı.
Üniversiteden mezun olduktan sonra, Yeditepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nde iki yıl boyunca okutmanlık yaptı, yanı sıra Test ve Değerlendirme Koordinatör Asistanı, ayrıca çeşitli yerlerde çevirmen ve öğretmen olarak çalıştı.
2004’den bu yana İstanbul Saint Benoit Fransız Lisesi’nde İngilizce Öğretmeni olarak çalışan Sezer Sarıöz, dil eğitiminden psikolojiye kadar birçok farklı konuda 20’den fazla seminer ve kursa katıldı.
Sezer Sarıöz, tüm bunların yanı sıra, Türkçe ve İngilizce hikâyeler seslendirir. Hatırladığı kadarıyla hiçbir günü çikolatasız, kahvesiz ve müziksiz geçmemiştir.
Blog Yoruma Kapalı