e-book, e-kitap
Haydi Biraz Ağaç Keselim… HAYIR MI?!!!… O Zaman Biraz e-Kitap Okuyalım ve Doğayı Koruyalım!
… her ne kadar e-kitap okuma alışkanlığı yeterince yaygın olmasa da dijital yayıncılık sonunda Türkiye’de. Bu blogumuzda, e-kitap okumanın çevreyi, doğayı,ağaçları ve dünyanın geleceğini korumaya katkısını yineleyerek vurgulamak istiyoruz.
E-kitapların çevre ve doğayı koruma konusundaki yararlarına kısaca bir göz atalım.
‘’Kağıt kullanımının azaltılmasının ‘’ ağaç ve ormanı korumaya katkısını şüphesiz hepimiz biliyoruz, ve e-kitap okumanın yararlarının başına yazabiliriz.
Bunun yanısıra söz edebileceğimiz diğer yararlara gelince;
- Tüm paketleme malzemelerini; kağıtlar, kutular vb…ortadan kaldırmaya ne dersiniz?…bunları üretmek için kullanılan enerjiden söz etmiyoruz bile…
- e-kitap okumaya başladığımızda, basılı kitapların dağıtım merkezlerine ya da kitapçılara gönderilmesine gerek kalmayacak. Okumak istediğiniz kitabı satın alacak, pc,tablet ya da telefonunuza indirecek ve okumaya başlayacaksınız
- Bu durumda söz konusu paketleme malzemeleri de tüketilmeyecek
- e-kitap okumaya başladığımızda, basılı kitapların dağıtım merkezlerine ya da kitapçılara gönderilmesine gerek kalmayacak. Okumak istediğiniz kitabı satın alacak, pc,tablet ya da telefonunuza indirecek ve okumaya başlayacaksınız
- Kesilen ağaçları, kağıt üretimi için; kağıtları kitap basımı için; basılı kitapları kitapçılara dağıtmak için naklederken harcanan yakıtın tasarrufundan da özellikle söz etmek gerekir…
- E-kitapları sergilemek için raflara, hele ahşap raflara hiç ihtiyacımız yok
Kabaca bir tahminde bulunarak, bir ağaçtan ortalama 62 adet kitap basıldığı söylenmekte (tabi bu kitabın ölçülerine, ağacın genişliğine ve bir sürü başka kritere göre değişecek çok kabaca yapılmış bir tahmin…)
2014 istatistiklerine göre Türkiye’de 561 milyon adet kitap basılmış. Yukarıdaki tahminlemeyi esas alarak, yine kaba bir hesap yaparsak;
2014 yılında sadece Türkiye’de kitap basımı için 9 milyon ağaç kullanılmış. Bu rakam paketleme, depolama ve rafları da içermiyor…
Basılan kitapların yüzde yirmibeşi e-kitap olarak yayınlansaydı, 2014 yılında kurtarılan en az 2 milyon ağaç olacaktı.
Haydi, sadece eski alışkanlıklarımızı değiştirerek e-kitap okumaya başlayalım ve dünyayı hep birlikte kurtaralım 🙂
…and the digital publishing is finally in Turkey, yet people still need some time to get used to the idea of reading e-books. In this post, we wanted to reiterate the benefits of e-books to the environment, and make people aware that they can actually save trees, save the environment, and ultimately save our planet!
Let’s take a look at some benefits of e-books as far as the environment is concerned:
There is no doubt that reducing paper consumption does save trees. This is the obvious, and the first benefit of e-books.
Yet there are other benefits lay beneath;
- How about eliminating all the packing material; papers, boxes, etc… (needless to mention the energy that is required to produce that material): when we start using e-books, we don’t have to ship the printed books to the stores or to the purchasers. You simply download the book that you would like to read. In turn, we don’t have to manufacture any of the packing and/or shipping material
- We should also mention the fuel that we have to use to transport trees for manufacturing paper; cutting trees, shipping them to the factories to make paper… and also ship paper to the printers, ship printed books to the stores / readers… so on and so forth…
- We don’t need shelves to store e-books, especially the wooden shelves that are made of trees
According to the (rough) estimate, one tree can produce about 62 (again, this is a very rough estimate since there are quite a few variables as to size of the book, height of the tree, etc…)
If you look at the statistics of 2014, there are 561 million books printed in Turkey. If you consider the above estimate, it means Turkey alone used about 9 million trees in 2014 to print books. This of course does not even include the packing, storing, shelving the books at all!
Wouldn’t it have been nice if we had even 25 percent of this in e-books? We could have saved 2 million trees in 2014!!!
Let’s change our old habits and read e-books to save our planet 🙂
Blog Yoruma Kapalı